Sokowirówka czy wyciskarka?

Pewnie każdy zgodzi się z tym, że świeże soki są cenne dla naszego organizmu, ale te jednodniowe soki sprzedawane w sklepach będą niestety kosztowne. Jeśli więc chcemy nieco zaoszczędzić warto kupić urządzenie i samemu przygotowywać soki. Jeszcze nie tak dawno powszechnie wykorzystywaliśmy do tego sokowirówki. Ale obecnie nie są one już jednym urządzeniem, które będzie temu służyć. Dostępnym sprzętem jest także wyciskarka do soków, która działa na zasadzie wolnych obrotów.
Wydaje się, że nie ma wielkiej różnicy między urządzeniami, ale w praktyce są one zupełnie inne i pracują w inny sposób. Wyciskarka działa na zasadzie wykonywania kilkudziesięciu obrotów na minutę dzięki którym masywny wałek ślimakowy będzie miażdżył owoce i pozyskiwał z nich sok. Natomiast sokowirówka działa tak, że rozcina owoce a następnie siłą odśrodkową, przy wykonywaniu wielu obrotów oddziela sok od miąższu. Właśnie rozcinanie owoców oraz wykonywanie przez urządzenie bardzo wielu obrotów sprawia, że niestety w ten sposób traci się wiele cennych składników w takich owocach, sok staje się napowietrzony.
Jeśli wykorzystywana jest wyciskarka to właśnie wolne obroty urządzenia sprawiają, że nie będzie utraty cennych składników odżywczych, a sok nie będzie napowietrzony, ponieważ sprzęt nie działa tak szybko. Tym samym zdrowszy sok uzyska się właśnie z wyciskarki, ponieważ w trakcie jej pracy nie zostaną zniszczone cenne dla zdrowia składniki odżywcze, których sokowirówka nie będzie w stanie zachować dla nas tak wiele.


(Opublikowano: 21.06.2016)